kako da vas sajt zaradjuje

ISTORIJA VENČANICA

U ovom periodu venčanice doživljavaju drastične promene. Veliki uticaj na dizajn venčanica su imale kraljevske porodice, zatim javne ličnosti: glumice, žene poznatih političara, muzičara... Počinju da se nose kratki rukavi, venčanice menjaju dužinu, pored dugih venčanica postaju popularne i kratke venčanice.

ISTORIJA VENČANICA OD 1900

Kraljevske porodice i njihova venčanja oblikuju stil venčanica koji je nosila većina nevesta na svojim venčanjima. Ali kako je prolazilo vreme, na scenu stupaju i veliki modni kreatori poput Coco Chanel, koja se smatra i začetnikom novog modnog stila venčanica.

 

Venčanice poprimaju drugačiji izgled, umesto širokih, punih i teških haljina sve više se nose lakše svilene haljine, kao i venčanice sa čipkanim detaljima sa puno tila.

 

Salon vencanica Carolija

vencanice blanche

 

 

Legendarna modna kreatorka Coco Channel uvodi novine, stvarajući kratke venčanice koje je ukrašavao dugi til pružajući se do samog poda. Kratke venčanice su bile aktuelne sve do 1930. godine kada nemiri u svetu utiču i na izgled venčanih haljina.

Venčanice od 1930. godine

Drugi Svetski rat dovodi do krize. Neveste osećaju krivicu da troše mnogo novca za svoje venčanje, dok je svet u krizi i venčanice postaju manje kitnjaste, sa mnogo manje raskošnih detalja, često samo duge suknje najjednostavnijeg izgleda.

Venčanice od 1940. godine

Posle završetka Drugog svetskog rata više raskošne venčanice, bogate atraktivnim detaljima opet okupiraju pažnju nevesta. Venčanica kraljice Elizabete II, ima veliki uticaj na izgled venčanice koja će se nositi. Postaje popularna, a njenoj popularnosti doprinosi i činjenica da je to bilo i prvo kraljevsko venčanje zabeleženo na filmu.

 

Venčanica kraljice Elizabete II je bila duga svilena do poda duga haljina, ukrašena biserima i kristalima. Venčanicu Glorie Vanderbilt odlikuje puna raskošna suknja od tila koja je bila toliko duga da je njen muž morao da joj pomogne da je kontroliše, uz dugi veo još jedan od bitnih detalja bile su i duge bele rukavice.

 

Popularna komičaka Lucille Ball, popularna četrdesetih godina, takođe je nosila dugu venčanicu od tila i čipke.

Venčanice od 1950. godine

Od 1950. godine stil venčanica se menja i postaje moglo bi se reći mnogo moderniji. Glumica Audrey Hepburn, nosila je različite venčanice u svojim filmovima, a jedna od najupečatljivijih venčanica je haljina iz 1954. godine koju je glumica imala u filmu Sabina. Bela venčanica, bez bratela, je bila specifična svakako izbog crnog veza koji je ukrašavao.

 

U drugom filmu glumica Hepburn, nosila je venčanicu koju je odlikovala puna suknja koja je padala do ispod kolena, a gornji deo haljine u vidu prsluka sa velikom brod kragnom.

 

Veoma elegantna venčanica glumice Grace Kelly, kombinacija prelepe čipke, svile i tila, sa dugim rukavima i izraženim pojasom je obeležila 1956. godinu.

Venčanice od 1960. godine

Venčanica koju je nosila Jackie Kennedy postaje najviše kopirana haljina od strane američkih nevesta.

 

Poznata, Eartha Kitt na svom venčanju nosila je venčanicu od satena, kratkih rukava, sa V izrezom u predelu deholtea i suknjom koja se lepršavo pružala sve do poda.

 

Priscilla Presley, supruga Elvisa Presleya, 1967. godine nosi venčanicu koju je sama dizajnirala. Venčanica je bila bele boje, dugih čipkanih rukava, slična haljini kraljice Elizabete iz 1920. godine.

 

Yoko Ono je nošenjem kratke suknje na venčanju uvela još jedan model haljine koji će obeležiti ovaj period. I tada, na nevestama se mogu naći varijacije svih ovih venčanica.

Venčanice od 1970. godine

Glumica Mia Farrow, nosi dvodelnu venčanicu kratku suknju, kombinujući stil iz 1940. i 1960. godine. Od 1970. do 1980. popularni su šeširi, od kojih se nastavlja dugi veo, kao i venčanice sa širokim čipkanim rukavima.

Venčanice od 1980. godine

Venčanica princeze Dajane, dizajnirana od strane Davida i Elizabeth Emanuel, predstavlja nešto u šta se zaljubljuje ceo svet.

 

Duga, svilena venčanica, koja se kaskadno pružala sve do poda, povlačeći se čak 26 metara zaprincezom bila je boje slonovače, sa pufnastim, čipkanim ramenima i V izrezom. Uz raskošni veo od tila izgledalo je kraljevski.

 


Srodne teme: Istorija venčanica - I deo

Idealan poklon za vencanje

Steznik