kako da vas sajt zaradjuje

ISTORIJA VENČANICA

Često se pitamo kako je izgledala prva venčanica, ko je bila prva mlada koja je nosila venčanicu ili gde je počela da se razvija ta divna tradicija nošenja venčanice.

 

Običaj oblačenja tradicionalne haljine potiče još iz davnih vremena, a izgled haljina se menjao u zavisnosti od naroda kao i vremena u kome su živeli.

 

Pogledajte neke od haljina koje su preteča današnjih venčanica, a sa sigurnošću možemo reći i da su uticale i na izgled trenutno aktuelnih venčanica.

 

 

Salon vencanica Carolija

vencanice blanche

 

Tradicionalne venčanice (egipatski, grčki, rimski i afrički stil venčanice)

Africka vencanicaU starom Egiptu, gde prvi put dolazi do sklapanja brakova, mlade su dan pre venčanja nosile roze ili plave platnene haljine, dok bi na dan svadbe oblačile lanene ili pamučne haljine ukrašene zlatnim vezom.

 

Grčke i rimske neveste su nosile bele venčanice, kao simbol plodnosti i čednosti.

 

U Africi venčanice su bile u crvenim, zlatnim, ljubičastim, smaragdno zelenim bojama ili bele boje koje su nosile hrišćanke i muslimanke. Venčanice su bile BUBA stil u vidu bluze ili IRO u vidu duge obmotane suknje.

 

 

Tradicionalne venčanice (korejski, japanski, meksički i kineski stil venčanice)

Korejske neveste su oblačile svilene crvene VONSAM venčanice sa plavim svilenim rubom, dok su Japanke nosile dugi beli kimono kao venčanu haljinu.

Mlade u Kini su na dan venčanja oblačile haljine crvene boje. Na severu to su bile jednodelne, dok su venčanice na jugu Kine bile iz dva dela, od crvene svile sa srebrnim ili zlatnim vezom. Po verovanjima crvena boja štiti od zlih duhova i simbolizuje sreću.

Meksikanke su imale venčanice sa bogatim šarenim cvetnim detaljima, a često su na taj svečani dan oblačile i flamenko venčanice.

 

Venčanice u srednjem veku

Stil tadašnjih venčanica je, slobodno možemo reći, jako sličan venčanicama koje danas nose mlade na dan venčanja. Uski korset u predelu trupa, od koga se nastavlja donji deo haljine koji se u vidu kaskada pruža do poda. Često su venčanice imale duge rukave, koji su se završavali trouglasto do samih prstiju, ali tako da su dlanovi neveste bili slobodni.

 

Kraljevska venčanja iz ovog perioda i venčanice koje su se nosile na kraljevskim venčanjima počinju i da diktiraju trendove. Počinju da se nose venčanice kraćih rukava i različitih boja. Kraljica Anne Boleyn, supruga Henry VII-og je nosila haljinu žute boje, dok je kraljica Marie de Medici imala svilenu venčanicu boje slonovače sa zlatnim vezom. U modu dolaze kratki rukavi, pufnasti do laktova, a bela venčana haljina postaje običaj tek nakon što je kraljica Viktorija nosila venčanicu bele boje.

 

Svaka nevesta u Evropi na dan venčanja želi da nosi model haljine koji bi podsećao na venčanicu kraljice Viktorije. Duga venčanica sa veoma raskošnom suknjom, kratkih rukava, ali spuštenih ispod ramena i urađenim prslukom je formirala figuru mlade kakvu je svaka nevesta želela da ima.

 

Stil danske princeze Alexandre , jako je sličan ovom, ali sa rukavima od čipke, a suknjom u kombinaciji čipka i saten.

 

Napoleonova supruga, kraljica Josephine, nastavlja trend nošenja bele venčanice, ali je ova venčanica od šifona, kruškastih rukava, preko ramena i raskošne suknje izvezene zlatnim vezom.

 


 

Srodne teme: Istorija venčanica - II deo

Idealan poklon za vencanje

Steznik