kako da vas sajt zaradjuje

TOP 20 SALONA VENČANICA U SRBIJI

Rešili smo da pomognemo vama, budućim mladama i da vam olakšamo traženje venčanice pa smo napravili listu od 20 najboljih salona venčanica u Srbiji. U bilo kom od njih da iznajmite venčanicu, nećete pogrešiti. Lista će biti ažurirana na svakih šest meseci i postojaće mogućnost da neki novi saloni zasluže plasman u top 20, a neki da budu izbrisani sa liste.


Istraživanje smo radili preko interneta, a početna pretpostavka je bila da svi ozbiljni saloni venčanica imaju sajt tako da oni saloni koji nemaju sajt nisu ni ušli u razmatranje. Nebitno je bilo da li saloni iznajmljuju ili prodaju venčanice, da li sami šiju venčanice ili distribuiraju venčanice poznatih brendova. Jedini kriterijum je bio da imaju registrovanu firmu i da poseduju sajt. Saloni venčanica koji imaju FB stranu, a nemaju sajt nisu bili u konkurenciji.

 

Ako Vam se svidja naša ideja da na ovaj način predstavimo salone venčanica u Srbiji, podelite ovu vest sa prijateljima putem društvenih mreža.

 

CILJ ISTRAŽIVANJA

 

Naš cilj je bio da napravimo analizu tržišta venčanica i da dođemo do sledećih saznanja.

 

 • Da li saloni venčanica iznajmljuju ili šiju venčanice?
 • U kojim gradovima su najzastupljeniji?
 • Koji su najzastupljeniji brendovi u Srbiji?
 • Koji salon venčanica ima najeklsuzivniji prostor, a koji najveći
 • Koliko brendova zastupaju u proseku
 • U koliko gradova se nalaze predstavništva ovih salona venčanica?
 • Koji salon venčanica ima najlepši sajt?

To su samo neka od pitanja na koje smo potražili odgovor. Ostanite sa nama jer sledi detaljna analiza TOP 20 SALONA VENČANICA U SRBIJI.

 

R.br

Naziv

Opis salona venčanica

Gde se nalazi?

Broj
brendova

Brendovi koje distribuiraju

FB fanova

Da li šiju venčanice?

1.

Čarolija

Čarolija postoji od 1995. godine. Osnovana je kao samostalna zanatska radnja u Novom Sadu i prvih deset godina je izrađivala unikatne venčanice i svečane haljine. Od 2005. godine kreću distribuciju najpoznatijih brendova iz Amerike i Španije. Kako sami kažu zastupnici su sedam veličantvenih brendova.

Za venčanicu ispred svih, salon venčanica Čarolija – venčanice Beograd i Novi Sad. Definitivno, najekskluzivniji salon venčanica u Srbiji.

Beograd
Novi Sad

7

Pronovias
Manuel Mota
Enzoani
San Patrick
Maggie Sottero
Mori Lee
MGNY

35.878

ne

2.

Blanche

Jedan od najstarijih salona venčanica u Srbiji - salon venčanica BLANCHE sa tradicijom dugom preko 30 godina. Ekskluzivne venčanice Blanche imaju svoje prodajne objekte u Nišu i Kragujevcu. Zvanični su distributeri španskih venčanica: Pronovias, Manuet Mota i San Patrick, i američkih venčanica Demetrios. I pored toga što nemaju salon venčanica u Beogradu, spadaju u tri najjača salona venčanica u Srbiji, a prema rečima zastupnika Pronoviasa za Srbiju, imaju najlepši showroom u našoj zemlji.

Niš
Kragujevac

4

Pronovias
Manuel Mota
San Patrick
Demetrios

-

ne

3.

Bella

Studio ekskluzivnih venčanica Bella spada u jedne od najboljih venčanica u Srbiji, sa svojim salonima u Beogradu, Novom Sadu i Čačku. Venčanice Bella su zvanični distributeri pet modnih kuća: PRONOVIAS, SAN PATRICK, DEMETRIOS, ELIE SAAB i MANUEL MOTA, Poznate ličnosti poput Ane Kokić, Irene Spasić, Kaline Kovačević, Sandre Lalatović, Viki Miljković su bile zadovoljne mušterije ovog salona venčanica.

Beograd
Novi Sad
Čačak

5

Pronovias
Manuel Mota
Elie Saab
Demetrios
San Patrick

42.828

ne

4.

Odiva

Saloni venčanica ODIVA - Odiva Wedding Dresses posluje od 2002.godine. Za više od deset godina poslovanja na teritoriji Srbije. počeli su kako sami kažu da postavljaju standarde na našem tržistu. Imaju široku ponudu kolekcija venčanica, ljubazno i profesionalno osoblje.

Pažnja koju posvećuju svakoj budućoj mladoj sa željom da ispune sve želje kao i dostupnost svim klijentima putem socijalnih mreža tokom čitavih 24 sata jesu razlog njihovog uspešnog postojanja ovih 10 godina,

Imaju salone venčanica u Beogradu i Požegi i zastupaju osam svetskih brendova.

Beograd
Požega

8

Pronovias
Manuel Mota
Casablanca
San Patrick
Cosmobella

Mirella
White One
Cymbeline

55.091

ne

5.

Matrimonia

Venčanice Matrimonia su porodična firma koja je osnovana u septembru 1993. godine u Čačku. Od te godine pa do današnjih dana su supostavili saradnju sa istoimenom francuskom modnom kompanijom i počeli da uvoze ove venčanice. Može se slobodno reči da su pioniri uvoza venčanica. Kada su shvatili da devojke ne mogu naći venčanice u Beogradu, nego dolaze u Čačak, otvorili su svoj salon venčanica u Beogradu u junu 1999. godine, a kasnije i u Novom Sadu. Pored Matrimonia venčanica, distributeri su brenda Justin Alexander.

Beograd
Čačak
Novi Sad

2

Matrimonia-Paris
Justin Alexander

309

ne

6.

Anabella

Glamur, sjaj, elegancija, raznovrsni materijali, različite boje, francuske, italijanske i belgijske venčanice od kojih zastaje dah... Sve to opisuje Anabella venčanice koje vas pozivaju da posetite njihov ekskluzivni poslovni prostor - showroom od 300 m2. Preko 750 modela venčanica u kako kažu najvećem salonu venčanica u Beogradu i celom regionu!

Beograd
Požarevac

9

MISS KELLY
Miss Paris
DIVINA SPOSA
MARYLISE
EDDY K
Haute Couture
JUST FOR YOU
KELLY STAR
COLLECTOR

1.187

ne

7.

Mima

Salon venčanica Mima je najstariji salon venčanica u Srbiji i Beogradu koji postoji od 1969.godine. Više od 40 godina ne menjaju pobednički recept, a to je izrada unikatnih, rukom vezenih venčanica na čelu sa gospodjom Dobrilom Jakovljević.
Od tada pa do danas salon Mima je postao i ostao istinski brend koji predstavlja vrhunski kvalitet u izradi raznolikih, jedinstvenih, raskošnih i skupocenih venčanica na najfinijim materijalima i unikatnog šivenja.

Nisu uvoznici ni jednog brenda jer samostalno izrađuju venčanice.

Beograd

1

Sami šiju

-

da

8.

Pepeljuga

Pepeljuga je osnovana 1995.god. Kao i svi saloni venčanica, u početku su krenuli sa samostalnom izradom venčanica koje su bile inovativnog dizajna i vrhunskog kvaliteta sa ciljem da ispune snove svake neveste.
2003.godine paralelno sa izradom venčanica, počinju distribuciju italijanskih venčanice marke EDDY K. Sledeće godine pokreću saradnju sa španskim brendom iz Barselone - LA SPOSA, 2007. godine sa američkim venčanicama
MAGGIE SOTTERO, a 2012.godine postaju glavni zastupnici i distributeri najprestižnijeg svetskog brenda iz Italije - ATELIER AIME.
Sada imaju pet brendova i sopstvenu proizvodnju, dva salona venčanica u Beogradu i Novom Sadu i ime za koje svi znaju.

Beograd
Novi Sad

5

Maggie Sottero
La Sposa
Eddy K
Atelier Aimee
Paola D’Onofrio

3.115

Da, sami šiju

9.

Sreća

Sreća D.O.O. osnovana je 1989. Godine kao porodična firma za izradu vančanica, a kasnije je svoj program proširila i na večernje haljine koje potpisuje Vladanka Celič.
Pored sopstvenog branda SRECA je premium dealer dva vodeća svetska branda venčanica Pronovias i Demetrios, kao i venčanica iz kolekcije Carlo Pignatela.

Beograd

4

Pronovias
Demetrios
Vladanka Celić
Carlo Pignatela

101

da

10.

City Brides

Jedan od novijih salona venčanica je City Brides. Za razliku od ostalih njihova ponuda venčanica je malo drugačija jer su jedini distributeri sledećih brendova: Ronald Joyce, Gemy, Rosa Clara, kao i brendova Atelier Diagonal i White One. Njihove venčanice odlikuje elegancija i jednostavnost linija, vrhunski materijali i savremeni kroj. Radnja je kako kažu šopingholilačarke u svedenom stilu.

Beograd

6

Ronald Joyce
Gemy
Rosa Clara
I love you
White One
Atelier Diagonal

6,548

ne

11

Romansa

Jedini predstavnik u Kraljevu je salon ekskluzivnih venčanica ROMANSA. Porodična firma sa dugom tradicijom i fenomenalnom ekipom. Zastupaju sledeće venčanice: Divina Sposa, Miss Kelly, Kelly Star, Just for you, Miss Paris, Collector, La Sposa.

Kraljevo

7

Divina Sposa,
Miss Kelly,
Kelly Star,
Just for you,
Miss Paris,
Collector,
La Sposa

1,380

ne

12

Mariage

Lepo su rekli iz salona venčanica Mariage:

- Istina je da odelo ne čini čoveka, ali istina je i da jedna haljina, u životu svake žene, u jednom danu znači sve. Haljina koja je simbol ljubavi, pripadanja, radosti, novog početka, haljina o kojoj sve devojčice maštaju, a žene je celog života pamte. Haljina sa porukom, haljina sa karakterom, haljina sa imenom – VENČANICA.

Salon venčanica Mariage Kragujevac postoji od 2006.godine i zvanični je distributer venčanica La Sposa, Demetrios i Sposa Group.

Kragujevac

3

La Sposa
Demetrios
Sposa group

998

NE

13

Zamak

Studio venčanica Zamak poručuje da je samo nebo granica i da osetite magiju tog čarobnog trenutka u kojem treba treba biti najlepša. Zaseniti sve prisutne u prelepom i prijatnom ambijentu na površini od 200 m2. Garancija njihovog kvaliteta su: iskustvo, profesionalnost, zadovoljni klijenti i dva salona venčanica u Novom Sadu i Užicu.

Novi Sad
Užice

7

Miss Kelly
Divina Sposa
Demetrios
Kelly Star
Just For You
Cymbeline
Cosmobella

574

ne

14

Melany

Melany salon venčanica je u vlasništvu Melanije Oparnica. Ovaj salon venčanica se ne bavi uvozom venčanica, već sopstvenom proizvodnjom. Znači šivenje po meri, iznajmljivanje i prodaja venčanica su ono što karakteriše salon, kao i posedovanje salona u Republici Srpskoj..

Beograd
Mrkonjić Grad

1

Melanija Oparnica

2

Da, sami šiju

15

Alhemija

Preduzeće Alhemija postoji od 1996.godine, a bavili su se uvozom i veleprodajom najfinijih tkanina. Imali su dodatnih tačaka sa venčanicama, ali salon venčanica je nastao po uzoru na neke od najjačih svetskih brendova. Vlasnica salona je tražila venčanicu za ćerkino venčanje i kako nije bila zadovoljna ponudom, odlučila je da otvori svoj salon venčanica i da Beogradu ponudi nešto drugačije venčanice - one koja ne spadaju u krinoline, koja nisu teže od 2 kg i koja su izrađena od prirodnih materijala. Tako su počeli sa radom i postali jedini distributeri venčanica Yolan Cris.

Beograd

1

Yolan Cris

378

ne

16

Only you

Sa krajnjeg severa, iz Rume nam stiže salon venčanica Only You. Venčanice iz snova za svaku devojku koja zna šta želi i ume da prepozna kvalitet, visoku modu, nesvakidašnje modele i isprati najnovije trendove...

Na jednom mestu se nalaze kraljevske venčanice Demetrios, zanosne venčanice iz kolekcije San Patrick, najprestižnije venčanice brenda Pronovias, i naravno Pierre Cardin.

Ruma

6

Demetrios
San Patrick
YOU BY PRONOVIAS
Atelier Diagonal
White One
Pierre Cardin

429

ne

17

White Fashion

Mladi salon venčanica White Fashion se izborio svojom originalnom ponudom sa konkurencijom u Beogradu i počeo da probija svoj put. Sinonimi kvaliteta i odličnog dizajna su upravo italijanski dragulji u svetu venčanica: Atelier Aimme i Nicole Spose.

Beograd

2

Atelier Aimme
Nicole Spose

2

ne

18

Klara M

Još jedan salon venčanica koji je iz Beograda je Klara M. Ove venčanice smo videli na mnogobrojnim revijama na sajmu venčanja. Uvek prisutni i uvek aktuelni. Zvanični su distributeri modne marke San Patrick, španskog brend koji je 1964 godine stvorila Pronovias grupa i koji je ujedno najzastupljeniji brend u Srbiji.

Beograd

1

San Patrick

122

ne

19

Radenka

SZR ,,RADENKA,, je samostalna zanatska radnja i jedini predstavnik iz Loznice. Imaju sopstvenu proizvodnju unikatnih venčanica. Dizajniraju, kreiraju i kompletno izradjuju venčanice i večerne haljina od najrazličitijih materijala: satena, šantung svile, tafta...
Pored toga izrađuju i prateću opremu za venčanice.

Loznica

1

Sami šiju

-

da

20

Maya

Postoje od 2007.godine i za sobom imaju mnoge revije i sopstvenu proizvodnju jedisntvenih venčanica i večernjih haljina. Od septembra 2011.godine proširuju biznis na veleprodaju pa počinju da snadbevaju i ostale salone venčanica svojim unikatnim modelima.
      Na čelu kreativnog tima Fashion house MAYA je dizajnerka Maja Marukić Kovač, diplomirani inženjer dizajna za tekstil i odeću. Njene modele nose mnoge popularne ličnosti sa domaće javne scene. Imaju dva salona venčanica u inostranstvu.

Beograd
Osijek
Nikozija

1

Sami šiju

1.985

Da, sami šiju

 

 

U kojim gradovima su najzastupljeniji saloni venčanica koji čine top 20 u Srbiji?

 

saloni venčanica po gradovima

Sa slike se vidi da prednjače venčanice u Beogradu i venčanice u Novom Sadu i da 15 od 20 najboljih salona venčanica ima svoja predstavništva u Beogradu i pet u Novom Sadu.

 

Nakon njih slede Čačak i Kragujevac sa po dva salona venčanica i venčanice u Nišu sa jednim salonom.

 

Pored ovih gradova, 20 najboljih salona venčanica imaju svoje prodajne objekte u Kraljevu, Užicu, Požarevcu, Rumi i Loznici. Ukupno ih ima u 11 gradova u Srbiji.

 

Što se tiče istorije, odnosno godina poslovanja, saloni venčanica sa ove liste posluje u proseku deset do petnaest godina.

 

Prosečan broj gradova po salonu venčanica: 1,65. (znači da su svaka tri salona venčanica zastupljena u pet gradova).

 

Broj salona koji imaju predstavništva van Srbije: 2, jedan u Republici Srpskoj, a drugi u Hrvatskoj i na Kipru.

 

 

 

Saloni venčanica koji imaju sopstvenu proizvodnju - šiju venčanice: 30%

 

Na naše opšte iznenađenje došli smo do saznanja da 30% salona venčanica (6 od 20) imaju sopstvenu proizvodnju, tj. šiju venčanice.

 • 4 salona imaju isključivo sopstvenu proizvodnju,
 • 2 sopstvenu proizvodnju i distribuciju, i
 • 14 salona ima samo uvoz venčanica.

Mislili smo da je taj broj mnogo manji i da su se saloni preorijentisali na prodaju/iznajmljivanje venčanica poznatih evropskih i svetskih brendova.

 

 

 

BRENDOVI VENČANICA

 

Brendovi vencanica

 

Na osnovu podataka o salonima venčanica i brendovima koje zastupaju, došli smo do zapažanja da je ponuda jako velika i da ima preko 40 različitih brendova koji se mogu naći u Srbiji.

 

 

Prosečan broj brendova po salonu venčanica: 4,05

 

Najzastupljeniji brendovi u Srbiji:

 

* Demetrios i San Patrick koji se mogu naći u 6 salona venčanica,

 

* Pronovias u 5 salona.

 

* Manuel Mota u 4 salona venčanica

 

Države iz kojih se uvoze venčanice

 

Ovih 40 brendova dolazi iz sedam država. Po jednog predstavnika ima Engleska, Belgija i Liban, a kao što se vidi na slici najzastupljenije su:

 

 

* španske venčanice sa 36% (Pronovias, Manuel Mota, La Sposa, White One, Atelier Diagonal...)

 

* francuske venčanice sa 30% (Divina Sposa, Miss Kelly, Miss Paris, Matrimonia, Cymbeline...)

 

* američke venčanice sa 18% (Demetrios, Cosmobella, Maggie Sottero, MGNY...), i

 

* italijanske venčanice sa 11% (Enzoani, Atelier Aimee, Eddy K., Nicole Spose, Paola D'Onofrio ).

 

 

Sve zajedno ove četiri zemlje čine 95% od ukupnog broja zemalja pa možemo reći da su to glavne države za uvoz venčanica. Da li to znači da ostale države nemaju poznate brendove venčanica. Naravno da ne, samo su ove najzastupljenije.

 

A sada slede zanimljivosti, tj. NAJ OD NAJ po različitim kriterijumima. .

 

 

NAJEKSKLUZIVNIJI SALON VENČANICA: Čarolija

 

 

Izgled salona venčanica Čarolija na adresi Kneza Miloša 23, Beograd. Više detalja o salonu Čarolija.

 

 

NAJVEĆI BROJ FACEBOOK FANOVA: Odiva (preko 55.000)

 

 

 

NAJVEĆI SALON VENČANICA: Anabella

 

Površina salona je 300 kvadrata i kažu da su najveći salon venčanica u Srbiji i regionu.

 

 

NAJLEPŠI SAJT: Blanche

 

 

Naslovna strana sajta blanche.rs, delo firme internetprezentacije.net.

 

 

Ako ste razmišljale o kupovini ili iznamljivanju venčanice, sada znate gde možete naći pravu venčanicu jer ova naša lista je najbolje od najboljeg što se može naći u Srbiji.

 

A ako ste razmišljale o otvaranju svog salona, evo nekih zaključaka šta treba da imate da bi došle do prepoznatljivog imena u svetu venčanica, baš kao što imaju naši saloni sa liste.

 

 • Treba da radite 10-15 godina
 • Da u svojoj ponudi imate minimalno četiri brenda
 • Da forsirate španske i/ili francuske venčanice, odnosno da forsirate brendove: Demetrios, San Patrick i Pronovias
 • Da posedujete salone venčanica u dva grada